marcus 30 år!

Igår fyllde min älskade 30 år! Han hade inte tänkt att fira det så mycket, men kunde jag acceptera det tror ni? Neeeej, såklart inte. Så jag, med massor hjälp, fixade en överraskningsfest för honom och bjöd hit hans vänner hemifrån, mamma och syster och våra vänner och närmsta här och hade kalas här på gården! Marcus anade inget, jag hade sagt att jag ville laga mat till honom på kvällen bara, så det visste han. Men kl 14, när jag visste att vi skulle sitta i köket och ge Gry mellanmål, så tågade alla in på gården nedanför och sjöng Ja må han leva! Marcus fattade inte att det var till honom och satt kvar, så jag fick säga åt honom att gå ut på balkongen och där nedanför var alla! SÅ överraskad han blev!! Det var fantastistk och så himla roligt att få göra honom så glad. Tusen tack till alla ni som hjälpt mig att få ihop det, hade inte gått annars! Mycket hemlighetsmakeri blev det. :D



hur går sovandet?

Det har ju varit mycket sovprat från mig på sistone så jag måste uppdatera. Det går bra! Jag kan fortfarande knappt förstå att jag kan, som för några minuter sedan, lägga ner Gry i sängen, lägg på filten, säga ramsan till henne (Nu ska du sova, sov så gott), lämna rummet och tre minuter senare sover hon/håller hon på att somna. Hur, liksom? Så.Jäkla.Skönt. Nu är detta inte ett 100%-igt scenario vid alla läggningar, såklart, hon kan absolut protestera, vara vaken lite längre tid innan hon somnar, vakna mitt i en lur och vakna på natten. Men, hon kan också somna om. Med vår hjälp (ramsa utanför) eller utan. Det är helt u n d e r b a r t.

Igår gjorde jag dock ett fatalt misstag som jag fick betala för. Jag satt utanför sovrummet när Gry sov sin 1,5 h lur mitt på dagen. Hon lät lite där innefrån och jag tyckte det lät lite konstigt, så mina mammaoroskänslor tvingade mig att gå in och kika till henne lite försiktigt. Givetvis sov hon och när jag skulle vända ut så ser jag ett huvud lyftas och hon ser mig. Hon tror givetvis att det är dags att komma upp och vakna, det är ju alltid det som gäller när vi kommer in och hon sover! Nu var det inte så, det var 40 min kvar på luren...jag har alltså gått in, väckt en sovande Gry som blir glad för att hon ska komma upp och tvingas nu lägga ner henne i sängen för att somna om. Till råga på allt lyfter jag henne från fotändan där hon sov till "riktiga platsen". JAG GJORDE ALLA FEL. Hon får välja sin sovplats själv såklart, jag vet inte vad jag tänkte. Här har vi jobbat i 11 dagar med att pränta in att om man vaknar så somnar man om själv i rummet, vakna är när mamma/pappa kommer in i rummet och väcker glatt. Nu gjorde jag helt motsatt och satan vad hon reagerade på det. Det tog 35 min att få henne att somna igen och jag kände mig SÅ lumpen. Men kunde samtidigt inte plocka upp henne ledsen, fast jag var sugen, eftersom jag då pajjat ännu mer av vårt arbete. Ja ja, jag lärde mig en läxa iallafall. Där förstår man vad konsekvens innebär, gör ett undantag från reglerna och de märker det dirket. Men en gång är ingen gång och nu fortsättervisom vanligt! :)

Gry och Arvid

Igår var jag och Anja på Hansa och fikade, vilket faktiskt var otroligt länge sedan med tanke på hur ofta vi var där i början av vår föräldrarledighet. Det är rymligt,det är därför det är bra, men i övrigt är det dyrt, mycket folk och lite barnvagnsfientligt. Vi med barnvagnar är liksom förpassade till bord bakom där alla andra sitter, hmpf. Och då finns det ändå massor platser där barnvagn får plats utan problem. Jag skiter i deras "regler", sitter var jag vill *rebellar*

Här har ni de små bebisarna iallafall. Som inte är så små längre, herregud, vad hände?


Mian

Jag hittade nyss mina foton från när vi firade Mias 31 års-dag! Har ju glömt lägga in dem. Ibland känns det som att det bara är mitt bebisliv (har man nåt annat liv?) som visas i bloggen och det är det ju i princip. Men ja, tro det eller ej, jag har vänner också. Och de är skitbra! Här är tjejerna från firandet:

Fredrik kom och sa hej, sen gick han till förmån för tjejmiddagen.  




rutiner

Idag jobbar vi vidare med våra rutiner. Vi hänger allra mest hemma, vilket man helst ska under den här uppföljningsveckan till kuren. Tanken är att rutinerna ska sätta sig och att nya intryck helst ska begränsas, när det ändå är en så pass stor förändring på gång. Vi har det mysigt! Gryan är på toppenhumör och roar sig själv, verkar mest tycka jag är ivägen när jag kommer och ska leka med henne. :D
För den som är intresserad så ser hennes dagsschema ut så här:

07:00 Vakna
07:30 Frukost
09:30 Vila 45 min
11:00 Lunch
12:15 Vila 1,5 h
14:00 Mellanmål
17:00 Middag
18-19 Bad,lek, välling
19:00 Sova

Efter uppföljningsveckan får (det får man ju nu med, men då fårman räkna med sämre resultat:D) man givetvis bege sig ut och göra vad som när som, bara barnet får äta och sova på samma tider som vanligt. Ska bli spännande att se hur det funkar att sova i vagnen sen! Låter otroligt spännande va?! Slog mig nu hur sjukt ospännande allt detta måste  vara för många, hahahaha. Oh well, det är MIN BLOGG. :D


vem sov hela natten inatt?

Vem sov sina 12 timmar? Vem fick väckas vid 07?


Jaaa, vem? Den fina sommartunikan har Gry fått av sin moster Lina. Den ska vi sporta i Frankrike och blända fransoserna i!

ride

Här provsitter Gry vår nya resevagn. Hon sitter som en prinsessa, vi kommer rulla bra i Frankrike. Det är en Bugaboo Bee+ och vi har beställt den från England, det är en typ av sulky som man fäller ihop i ett och barnet kan sitta både framåt och bakåt (småttingar ska ju helst bara sitta bakåt). Den 11 juni åker vi vill Frankrike, till Valbonne lite utanför Nice, där vi ska vara tillsammans med Calle, Dessan och unge herr Matteus och semestra. Som jag längtar!!


bara för att:

Anna Wahlgren är ju omdebatterad och folk har ofta åsikter om henne och hennes råd, tips och metoder. Jag hade också de, ogillade henne av någon anledning som jag inte ens visste var det var. Jo, jag tror det var för att jag hört att 5 minuters-metoden var hennes och den lät så grym. Vilket är lustigt, för det är ju inte alls hennes. Därför läste jag hela "sova hela natten-boken" (plus en hel del om andra metoder) och bildade min egen uppfattning. Nåt grymt, det kunde jag verkligen inte hitta. Däremot ett sätt som innehåller närvaro, trygghet, kontakt och bekräftelse. Känslan av att kunna lägga ner Gry på mage i sin säng när vi nattar henne och sen höra henne falla in i sömn, efter bekräftelse från oss att hon gör rätt, är otrolig. Visst protesterar hon nu i början, vi har ju en lång vägkvar innan allt sitter, det är ju en förändring och det tycker barn in om. Sen är det också frustration över att inte kunna somna nu, när hon faktiskt vill. Panik, rädsla eller ångest, det är det däremot inte. Jag har hört henne skrika på det sättet (vi kallar det hennes dödsskrik :)) och det finns inga likheter. Nu muttrar och klaga hon lite, kommer sen till ro och somnar in med en skön suck.

Alla får tycka vad de vill och välja olika sätt, detta är vårt. Men att tycka utan att faktiskt veta, det är mycket konstigt enligt mig. Att inte lära sitt barn sova och låta barnet ständigt förknippa sängen och sömn med rädsla och ensamhet, det är en grym metod i mina ögon. Basta.


Mian

Vi firade ju Mia för ett par veckor sedan, vi firade att hon fyllde 31 år ytterligare några veckor tidigare. Jag hade för en gångs skull med kameran,så nu måste jag slänga in några bilder på mina fina vänner!


Fredrik var i stanoch kom och sa hej! Han fick sen snällt gå iväg till förmån för tjejmiddagen. :)

Ramsan!

Linda frågade om ramsan, ja vad tusan är det kan man ju undra... :) Man får välja själv, men vi säger "Nu ska du sova, sov så gott". Fyra gånger i rad. Det är den man jobbar för att hon ska ta som en försäkran på att allt är lugnt, mamma och pappa håller ställningarna utanför. Nu kan jag sova, så skönt. Typ! :) Vi ska alltså inte ens behöva gå in i rummet, utan säga den betryggande utanför. Och det funkar, helt sjukt känns det, men bra.


Det är alltså Anna Wahlgrens "sova hela natten" vi håller på med!

Update: nattade henne för tupplur nu vid 9.30. 9.34 sov hon!! Underbart, underbart!

rapport från dygn 4

Dagen igår gick väl okej, skulle jag säga. Det tog en bra stund att få Gry att sova på dagens två lurar. Hon är bra mycket envisare då än på natten! Inte så konstigt kanske, jag läste i boken att det är vanligtvis lite svårare att natta på dan, jag tror det kommer gå lättare när hennes dygnsschema satt sig. Bara att det funkar borde egentligen ge superhögt betyg, det är väl bara det att man vill att det ska funka perfekt nu direkt, annars blir jag rädd att det inte ska funka alls. Men vi har ju gjort milslånga framsteg från starten fredags natt, sanslöst fort det gått egentligen.
Natten då? Ja, natten! Way to go Gry (och Grys mamma som skötte den)!! Så här antecknade jag:
19:00 Läggning - påminnelse utanför. Blir ledsen, in igen och lägga till rätta (hon satt upp), ramsa ut och sen SOV hon vid 19:09.
04:48 Lite gnäll, jag påminner (ramsax4) utanför dörren, hon somnar om.
05:42 Suckar...somnar om själv.
06:50 Vaknar, ledsen. Påminnelse utanför. Fortf ledsen, sitter upp så jag går in och lägger ner henne, ramsar mig ut. Hon blir lugn och tyst, håller på att somna om! Då går vi in och väcker henne, 06:55. Tjo och tjim, välkommen till härlig dag!!
Hon sov alltså i ett streck tfrån 19-05, sjukt bra! Sen somnade om utan att jag behövde gå in, bara ramsa utanför. Vaknade bara 10 min innan sin "vaknatid", 07:00, men eftersom man inte får plocka upp henne ur sängen när hon är upprörd utan måste lugna henne i den, så gjorde jag det. När hon sen var tyst, avslappnad och lugn gick vi in och väckte. Först då ska hon upp ur sängen, det får inte vara att man "räddare henne" från den farliga sängen, vem tusan vill då tillbaks till den liksom. Synd att hon inte sova ändå tlll 07, men betyget blir ändå super!!

ute

det är skönt att vi har parker och grönska så nära vårt hem. Nu kan vi hänga ute på filt och ha det gott! Gryan gillar det, både blomma och kotte har jag fått pilla ur hennes mun. Många nya smaker utomhus!






dagen är här!

Jag överlevde natten. Hurra! Den var inte speciellt farlig alls, jag fick sova riktigt långa stunder och Gryan samarbetade riktigt bra. Så här antecknade jag:
19:00 Läggning - får gå in och lägga till rätt en gång - somnar 19:06
21:48 Suckar lite, sen tyst
03:23 Vaknar, ledsen - somnar nästan om på ramsa utanför dörren - vaknar dock till igen och jag får gå in och lägga till rätta. Somnar sen!
05:08 Vakar, gnäller lite - jag ramsar utanför dörren - hon somnar
05:20 Lite gnäll - jag ramsar utanför - hon somnar
05:30 Vaknar, ledsen - jag får gå in, lägga till rätta och buffa henne avslappnad. Ramsar och går ut, 05:33 sover Gry.
05:44 Lite gnäll, somnar om till min ramsa
05:55 Lite gnäll, somnar om själv
06:39 Lite gnäll, somnar om själv
06:50 Lite gnäll, somnar om själv
07:00 Väckning!!

Det var en mycket bra natt! Det känsligaste är ju "vargtimmarna" mellan 04-07, då hon är van att vara vaken sen veckor tillbaks och det är även då de flesta barn har svårt att somna om. Men det gick ändå bra måste jag säga, speciellt med tanke på att hon förut varit komplett omöjlig att söva från 05 och framåt, hur mycket vi än gungat och haft oss. Detta var hennes tredje natt med nya sovsättet och det får vi ge Gryan höga poäng för. Hon somnar hela tiden själv i sin säng, med eller utan hjälp, i sängen. Hon lyssnar till ramsan och kan somna om utan jag gick in plus att hon somnade om OM alldeles själv utan ett ljud från mig. Nu kör vi vidare, mycket arbete kvar såklart innan allt sitter. Men framstegen är viktiga för självförtroendet!

Morgonlek pågår

min tur

I natt är det min tur att vaka här hemma, Marcus sover hos Lina och Magnus. Jag ska kunna slumra mellan varven, Marcus fick alltså ta de båda värsta nätterna. Förhoppningsvis ska det bli bättre inatt alltså. Igår natt var förresten mycket bättre än första, Gryan sov riktigt bra men elakt nog blev hon väckt kring 03 av 10 kids som alla vrålskrek samtidigt på gatan utanför...de ville nog väcka området, taskmörtarna. Men hon somnade om fort, ha. Nu ska jag försöka vila lite och samtidigt ha öronen på helspänn. Wish me luck!

ett litet leende

...från mamman just nu. Vågar inte ropa hej helt, liksom. MEN, jag sövde just Gry för sin 12:15-lur och det är STORT! Det tog sin knappa halvtimme, men det gick. En liten seger i en stor kamp :)
ps. vet inte om jag skrivit det, men det är en stor sak att få henne att somna i sin säng själv. Det har inte hänt sedan hon var ca 6 mån (är 9 nu) och aldrig utan sång, gung eller klapp på huvudet. De senaste månaderna har det varit uteslutande amning som krävdes för att söva henne och när jag slutade med det så var det gunga-i-famnen-i-en-jäkla-evighet som har gällt och det sliter på rygg, nacke och armar kan jag säga. Det är inte en gång per dygn, utan kvällsnattning, uppvak på natt X ggr och alla vilostunder under dagen. Inte hållbart i längden...Gry har sovit så dåligt eftersom hon inte kan somna om själv, varit trött på dagarna och aldrig fått en riktigt rejäl vilostund. Sover aldrig mer än 30 min på dagen. Gnuggar sig i ögonen dagarna igenom och det känns som barnplågeri, stackars liten, hon måste bara få hjälp att sova rofyllt. Så ja,det är bakgrunden till vårt nu-jäklar-beslut.

nu är vi igång

Ser ni den här trötta tjejen? Det är resultatet av första nattens sömnkurning i casa de la Enocson/Rosenqvist. Vi har infört ett natt- och dagschema som vi ska följa till punkt och pricka för att få in alla rutiner och sömnen och starten gick inatt. Marcus vakade hela natten (alltså VAKEN hela natten!), jag sov hos Lina och Magnus, för att få henne att sova bra i sin egen säng, att tröstas I sin säng, och det gick riktigt bra. Vi är alltid hos henna och tröstar, men tar inte upp henne ur sängen. Hon måste lära sig gilla sin säng och gilla att sova där. Det är en process såklart, går inte i ett nafs. Tanken är att det ska vara hennes trygga plats där hon vet att vi skyddar henne och hon kan slappna av och ha det gott. 

Gry vaknade flera gånger men den duktiga barnafadern lyckades lugna och söva om henne i sängen. Hennes tidiga uppvak som hon är van vid kom även imorse, men eftersom God Morgon är först vid 07 fick han söva om henne gång på gång mellan 05 och 07. Inte poppis och fy fanken vad envis hon va...det blev mycket spring. Hon somnade vid 06:45 och sen väckte vi henne med buller och bång och ståhej vid 06:55. Det tog emot, men det är viktigt att hon väcks sovande (eller iaf inte arg/skrikande) av glada föräldrarna för att få in vanan, (det är KUL att vakna till en ny dag och det är härligt att gå och lägga sig!) så det var bara att köra på. Lagom chockad hon blev när vi tjoade in oss i rummet, stackarn. Men ett rödgråtet leende kom snart, det gjorde ont i mammahjärtat att se att hon varit ledsen...men det är klart, hon undrar ju vad tusan det är som pågår, vad håller vi på med liksom?! Hon fattar snart. Likadant vid 45min-vilostunden nu i förmiddags...tog 25 min innan hon sov (av mig, jag lyckades!) så då var det bara att väcka henne 20 min senare. Inte populärt, men nödvändigt. Det kommer sätta sig snart! Vi är grymt taggade och positiva, så håll gärna en tumme eller två för oss. :)


Trött tussabit:

upp och hoppa

Vår lilla tös banar väg för nya färdigheter, helt plötsligt är hon på alla möbler, ben och andra föremål för att resasig upp emot dem. Hon är uppe på knäna och häromdagen STOD hon upp i sängen. Jag tappade hakan så smått...!



trött

Nu är bloggningen på låg nivå för jag orkar inte. Vi har något utav ett undantagstillstånd här hemma med en Gry som inte sover. Jag har slutat med amningen och det var det som var hennes sömnpiller innan, nu står vi utan. Vi håller på att läsa in oss på metoder för att lära lilltussan att sova och tycka om det, men har inte hunnit läsa klart än så nu är vi mitt i ett limbo av gungande, vyssjande, bärande, irriterade föräldrar och mycket skrikande från Grys håll. Hon vill INTE sova och om hon ändå lyckas göra det, så är det upp vid 04-05 som gäller (efter ett antal nattvakningar, of course). Behöver jag säga att vi går på knäna? Nä, nu ska jag sluta blogga och läsa ifatt på handlingsplanen så vi snart kan SOVA.
Kram så länge!



ålen

Nu får vi inte längre sitta still och titta på vårt lilla barn som stilla leker på en och samma plats. Nu är hon all over! Hon tar sikte på något hon verkligen vill (datorn, iphonen, kontakter, Louie) ha och sen SKA hon dit. Börja babysäkra, kanske?

Anderstorpare

I påskas var vi ju och hälsade på Emma, Jacob, Axel och Malte! Har fina bilder därifrån jag måste visa er. Det var så kul att träffa dem, som alltid, och att få hänga i deras fina hus med fantastiska jättebalkongen. Gry fick gunga för första gången i sitt liv and she loved it! Snart måste vi ses igen godingar. 



granne med havet

Det är så att man måste stanna upp ibland och bara titta på den fina omgivning vi bor i. Ett stenkast från havet är en enorm lyx, men det blir helt plötsligt vardag och man glömmer att uppskatta det. Att ta våra inte alltid frivilliga barnvagnspromenader i den här miljön är inte fy skam. 



Min lilla plutta

Nu sover hon som en stock (hoppas jag). Vi gjorde ett tappert försök att Marcus skulle natta henna ikväll, dvs ingen amning, det gick väl...sådär. Hon drack välling tillsammans med pappa, myste och började blir trött. DÅ kom hon på att fan heller, här ska inte sovas, och absolut inte med pappas hjälp. Gallskrik tills hon tappar andan och vid det laget ger vi upp, hon får komma till mig och allt vad det innebär. Knäpptyst och tårarna slutar rinna, amma, sova. Oh well....en dag så. Nu ska jag läsa in mig på Baby whisperer, det kanske kan va nåt?



Sova

Gry är inte förtjust i att sova nu för tiden. Hon sov väldigt bra de 4-5 första månaderan (med undantag för vissa kortare perioder), lite sämre mellan 5-7 månader men kunde ändå vila och natta utan amning. Nu, kring 8 månader, sover hon urkasst. Går INTE att få i säng om jag inte ammar henne till sömns. Det känns som ett sjukt stort bakslagoch vi ärså trötta och håglösa just nu. Vi VET att hon är inne i den sk separationsfasen och då kan alla vanor sättas ur spel och sömnen blir mycket oroligare, så vi förstår henne, men det är ändå ingen direkt tröst när man vaknar för 5:e gången och får amma henne som enda lösning. Det tär på oss! Men vi ska försöka få in tydliga rutiner och ta in lite tips om bra sovvanor. Det ska gå...tids nog. Nån som har nåt bra tips?

Föressten, det här med 5 minuters-metoden, hur kommer det sig att alla förknippar den med Anna Wahlgren? Det är ju inte hon som pratiserar den och har inte grundat den, utan nån överläkare i Falun. Själv har jag sagt att "den där Anna Wahlgren verkar ju hemsk", utan att egentligen vetat varför, mer än att det var hon som uppfann 5 minuters-metoden, trodde jag. Men nu när jag läst en del låter det faktiskt inte dumt alls utan handlar mest om att ha ett väldigt tydligt mat-sov-schema för bebisen, att de trivs med rutiner och vet vad de kan förvänta sig. Jag ska läsa hennes bok "sova hela natten" och se vad jag tycker sen. Finns nog saker jag inte gillar, men det gör det nog med de flesta metoder. Just nu vill jag bara att vi ska hitta en "metod" som känns bra för oss och för Gry. Sömn är ett måste för oss alla tre!

Åka buss

...det kan jag och Gry. I tisdags tog vi bussen till Bunkeflostrand och Lina och lille Kian, för att vara med på Babysång och babycafé. Mycket baby blir det!


I die

Kan ni inte se Gry sitta under ett parasoll och gotta sig i den här i sommar? Det kan jag! Med en solhatt till det, hon kommer vara bedårande. Hon önskar sig den i, hm...9 månaderspresent! Stl 74. Någon?

fina flickor

Igår söndagshängde jag och Gry med vår Mia. Louie också. Marcus är i Norge. Vi hade det jättemysigt, lagade lchf-hamburgare och såg den fantastiska filmen "Hämnden". Inte sett? Se!

Så här fina är töserna.


Lugnet...

infinner sig på bloggen. Men här kommer i alla fall lite foton från dagarn som gått. Hepp!


Gry kör v-stilen i vagnen. 

Här sportar hon Axel och Maltes gåstol som vi fick med hem när vi var hos snälla Emma och Jacob. Fler bilder därifrån kommer snart förresten!

Sol ute=solhatt på baby.

Mys med morbror Simon i påsk

mys med moster Emelie i påsk. 

Ibland däckar jag. Här har pappa nattat mig när mamma är ute och svirar med vänner på stan!

RSS 2.0