Hej!

Gissa vilken vecka jag nu kommit in i? Just det: 18! Jag hörde häromdagen någon nämna vilken vecka det är på året (typ 12?) och det var helt främmande för mig, jag som alltid brukar ha koll på sånt har inte haft en susning sen i december. Haha! Vad saker kan ändras.

Just nu, gravidmässigt, är det en väntan på två veckor framåt. Då är det dags för RUL (för oinsatta: rutin-ultraljud, man gör det i ca vecka 18-20). Vi har alltså vårt RUL den 9 mars, vilket är på fredags om två veckor och en halv dag. Som tur är, så är den långa påsken emellan + en härlig syskonhelg. Jag tror detta kommer snabba på tiden, sen vips är den 9 april. Shit vad jag längtar.

Ikväll blir det mat med Mia lilla, det ska bli mysigt! Vi dammar av en gammal klassiker: Vespa! Pasta, hej hej!

Info: 

Vecka 18

Kroppen:
Vid den här tiden gör man den första ultraljudsundersökningen. Ofta är det först nu som du på riktigt kan ta till dig att ett barn faktiskt är på väg. Ultraljud görs för att bättre veta när barnet kommer att födas. Barnmorskan visar hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet. Man tittar även på läget på moderkakan.
Du vet nu, så exakt som man kan komma, när du är beräknad att föda. Det blir ändå bara en riktpunkt, du kan föda inom tre veckor före och två veckor efter detta datum utan att det räknas som onormalt. I regel är detta en period när du mår bra och trivs med din graviditet.

Fostret: Huvudet är cirka fyra centimeter i diameter, medan fötterna är cirka två centimeter långa. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.


Lördag

Idag är det lördag och i min gravidvärld vecka 17+4. Det är sjukt hur insnöad man blir i det här tänket, det lämnar mig liksom aldrig utan ständigt tänker jag på bebisen, vilken vecka det är, vad vi ska köpa till bebisen (kul!), vad vi måste fixa/renovera innan den kommer osv osv osv. Det blir stort! Jag tycker just nu det känns att magen växer, det liksom värker lite i bakgrunden, inget farligt men som att det händer något. Mycket välkommet!

I tisdags fick jag veta att en tjej jag känner är gravid. Rorororooooligt! Någon att vara mammaledig med kanske?! :)

Igår var jag på afterwork på Moccasin, men mina bästa tjejer. Ny upptäckt: aw med eller uten alkohol känns ungefär likadant. Är det inte konstigt? Jag som trodde alkohol gjorde det hela, men nä, det verkar som att det är sällskapet och miljön som fixar en kul aw. Härlig uppenbarelse! Blivande nykterist kanske? (höhö, as if) 

ps: kolla in bebben till vänster! Äntligen lyckades jag klistra in manicken som visar hur den växer, tjohoo!  

Idag är vecka 17 här!

Tiden går ändå ganska fort framåt nu. samtidigt känns det som en evig väntan till den 9 april, då vårt rutinultraljud kommer ske. Då kollar man alla organ, kroppsdelar och förhoppningsvis även kön (!!). Inte svårt att förstå att jag längtar dit. 

Känner annars inte så jättemycket. Magen känns ibland och vid vissa tillfällen skulle jag kunna känna bebisen, men det kan nog lika gärna vara gaser eller annat. Hur vet man liksom?! Vore handy om bebisen lärde sig morse-språket, så vi kunde kommunicera lite grann utan att jag misstänker gaser. 

Huvudvärk har jag från och till, håler i sig i fler dagar och är skitjobbigt. Den kom nu i fredags och idag (tisdag) vaknade jag äntligen upp UTAN huvudvärk. Det var som änglasång och halleluja! Lycka.  

15+1

Vecka 16, hello! Tänk, jag är så himla glad att det gått bra så här långt. Vecka 16, kändes som något ouppnåeligt för 10 veckor sedan. Men nu är jag här och allt verkar bra!

Jag var på inskrivning i måndags och fick träffa min barnsmorska Jenny. Hon var inte riktigt som jag förväntat mig och i början tänkte jag hm, jag vet inte om jag gillar henne. Men, efter ett litet tag när vi pratat om diverse saker så märkte jag att jo, det gör jag! Hon hade sunda värderingar och syn på saker som delar vad jag har, det tror jag är väldigt viktigt.

Vi pratade om mig och Marcus, om det var en välkommen graviditet eller inte. Vad vi har för socialt nätverk kring oss med familj och vänner. Vad vi gör på fritiden (jag har inget fritidsintresse, gah!) och liknande saker. Fick mycket info och tips. Men det BÄSTA: jag fick lyssna på bebisens hjärta!! Hon tryckte en manick, unefär som en mikrofon, på magen och letade sen upp hjärtljuden. Hon sa de var stabila och fina (stolt mamma, haha). Mellan 140 och 150 låg dem, jag ville ju försöka tyda kön från hjärtöjuden vilket jag vet att man kan spekulera i, men bm sa att det var lite för tidigt för det eftersom alla så här små bebisars hjärtljud är väldigt snabba. Så ja ja, får väl vänta med min nyfikenehet lite till. 4 veckor kvar till rutinultraljudet!

Uträkning utgår från dagens datum: Ons 10 mar 2010.

Din graviditet startade Tis 24 nov 2009.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Tis 8 dec 2009 (ägglossningen).

Du är på dag 107 av 280. (38,2%).

 
Du är i vecka 16.
Du har gått 15 fulla veckor och 1 full dag (v15+1).
Du är i 4:e kalendermånaden.
Du är i 4:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Mån 30 aug 2010
Du har 173 dagar kvar till beräknad förlossning.

GLAD

Jag är så GLAD idag! Vet inte riktigt varför. Men jo, det är sol ute, känns lite grann som vår faktiskt...och jag är gravid!! Jag tycker det är så härligt. Vill bara att tiden ska gå fortare så jag kan få en riktig mage och känna den lille filuren. Längtar!

Har berättat på jobbet, i fredags, och damn vad nervös jag var. Men det gick bra! Min underbara chef gratulerade mig och försäkrade mig om att vi löser detta, de är liksom förberedda på att unga tjejer skaffar barn och ingen är oersätterlig (what? hehe). Det var superskönt och en klar oro som släppte. Igår pratade vi igenom min tjänst och vad ersättare för mig kan göra, det gick okej men visst är det ett meck med att få ihop veckorna. Speciellt som det är en sommar inblandad. Ska bestämma lite mer kring hur jag vill göra med veckorna, semester och så vidare. Känns abstrakt och overkligt, men ändå...bara 6 månader kvar tills bebisen kommer. Gah!! 

RSS 2.0